• slider1.jpg

Sprawozdanie z działaności PZERI za 2013 rok

Ocena użytkowników:  / 1
SłabyŚwietny

Praca w Kole przebiegała zgodnie z „ Planem pracy” za ubiegły rok. Nasza działalność obejmuje sołectwo Mazańcowice. Mamy także członków mieszkających w Bielsku – Białej, Czechowicach i Międzyrzeczu. Koło na koniec roku liczyło 147 osób.

W minionym roku zmarły 3 osoby , tj.: Misiarz Irena, Gandzel Zofia i Stefania Wizner( pamięć po nich została uczczona chwilą ciszy na tegorocznym spotkaniu noworocznym). Bardzo serdecznie powitaliśmy w naszym gronie nowych członków, życzymy im dobrych przeżyć w naszej społeczności. W ubiegłym roku odbyliśmy 12 protokółowanych zebrań Zarządu. Były one poświęcone planowaniu imprez i wycieczek , także ważnej działalności statutowej, tj. odwiedzinom chorych członków i jubilatów z naszego Koła. W minionym roku odwiedzono 28 osób-wręczając im okolicznościowe paczki żywnościowe, kartki z życzeniami i wiązanki kwiatów.

W 2013 roku zorganizowaliśmy: uroczysty „Opłatek”, wyjazd na operetkę do Gliwic, do GTM, do Bukowiny Tatrzańskiej na baseny termalne, do Zakopanego i Ludźmierza. Zorganizowaliśmy wycieczkę do Czech- do Stramberka na Morawach . Uczestniczyliśmy w przepięknej 3-dniowej wycieczce po Ziemi Sandomierskiej tj. Baranów , Sandomierz, Kazimierz, Nałęczow , Puławy, Kozłówka i Skarżysko – Kamienna (sankuarium Matki Boskiej Ostrobramskiej-kopia tego w Wilnie…) W sierpniu (dla najstarszych członków) urządziliśmy wyjazd na Żar, Przełęcz Kocierską k/Andrychowa i do Żywca. Rok 2013 zakończyliśmy „Dniem Seniora „ w Filii G.O.K. w Mazańcowicach. Większość tej działalności finansujemy ze środków własnych. Jednak są wyjazdy dofinansowane przez naszych przyjaciół-sponsorów. Dotyczy to przede wszystkim „Spotkań Noworocznych” i „Dnia Seniora”, A także wyjazdu do Teatru Muzycznego w Gliwicach i wycieczki dla najstarszych naszych członków.

W zeszłym roku 2013 wspomogli nas w tym działaniu Pan Wójt Gminy Jasienica mgr inż. J. Pierzyna razem z Panią Dyr. G.O.K. w Jasienicy Agnieszką Bronowską, Pan Czesław Szendzielarz z Radą Nadzorczą i Panią Prezes Jolantą Polak z Banku Spółdzielczego w Jasienicy. Wspomaga naszą działalność O.S.P. Mazańcowice z Prezesem Tomaszem Donocikiem (udostępnia lokal na zebrania i spotkania ), podobnie Filia G.O.K. Mazańcowice z jej kier. mgr Krzysztofem Przemykiem, a także współpracujemy od lat z K.G.W. i jego przew. Panią Haliną Kreis. Od wielu lat uświetnia nasze spotkania noworoczne Orkiestra Dęta O.S.P. Mazańcowice z jej kapelmistrzem Mieczysławem Orlickim . Życzliwością wspiera nas także Prezes orkiestry Marian Wilk .

Od kilku lat współpracujemy z dyr. mgr A. Czauderną nauczycielami i uczniami z Zespołu Szkoły Podstawowej w Mazańcowicach – swymi występami jasełkowymi ubogacają nasze spotkania noworoczne. Współpracujemy także z dyr. mgr D. Śliwą z naszego Gimnazjum. Spotkaliśmy się z tej strony nie tylko życzliwością , a także z pomocą techniczną w przygotowaniu naszych uroczystości (ze strony Pana Józefa Łukasika). Pragniemy podziękować Radzie Sołeckiej i Naszym gminnym Radnym za sprzyjanie naszym działaniom. Od lat wspierają nas życzliwością i modlitwą księża parafii katolickiej i ewangelickiej, ks. prałat Paweł Grządziel i ks. prob. Andrzej Dyczek. Dają tego dowód swym uczestnictwem w spotkaniach noworoczno- opłatkowych. Dzięki temu symbolowi ekumenizmu jeszcze bardziej czujemy się jedną „rodziną” naszej miejscowości. Dziękujemy za każde wsparcie , za serce i życzliwość, bo tylko to może zachęcić do dalszej społecznej pracy.

Jako przewodniczący Koła chcę w tym miejscu podziękować wszystkim członkom Zarządu , moim współpracownikom, za ich działalność , która jest pod każdym względem wyjątkowa. Dziękuję wszystkim osobom spoza Zarządu, które chętnie włączają się do naszych działań . Przyjaciołom dziękujemy za sprzyjanie naszym poczynaniom i wszelką życzliwość. Jednocześnie Im i całej społeczności naszego sołectwa życzymy dużo zdrowia i wszelkiej pomyślności w Nowym 2014 roku, byśmy wszyscy mogli odczuwać dobroć i ciepło płynące z ludzkich serc.

Przewodniczący Koła

KaroL Krywult

Ps. Jesteśmy otwarci na przyjęcie do swojego grona każdego chętnego emeryta rencistę .

WARUNKI PRZYJĘCIA: Wpisowe 3 zł ,legitymacja członkowska 5 zł,składka roczna 30 zł,jedna fotografia legitymacyjna ( składka miesięczna 2,50 zł.).

Formalności wpisowe załatwiać:Zarząd Oddziału Okręgowego Bielsko- Biała ul. Sobieskiego 92 ( Dawny L.O.K.- „Pod Kasztanami”.- ze wskazaniem członkostwo w Kole nr 11 w Mazańcowicach.

Tel . kontakt. 33 81252 55

• Drezno, Karpacz 006
  • Drezno, Karpacz 007
  • Drezno, Karpacz 008