• slider1.jpg

Sprawozdanie PZERI za rok 2020

Ocena użytkowników:  / 1
SłabyŚwietny

pzeri logoSprawozdanie z działalności Koła nr 11 Polskiego Związku Emerytów, Rencistów i Inwalidów w Mazańcowicach za 2020 rok.

Na koniec 2020 roku do naszego Koła należało 158 osób co oznacza wzrost stanu osobowego o 3 członków. Bardzo serdecznie witamy w naszym gronie nowe osoby życząc im, aby dobrze czuły się wśród nas.

W minionym roku niestety zmarło 3 członków Koła tj. śp.: Maria Krzempek, Emil Świerkot i Władysław Burian. Cześć ich pamięci!

W związku z pandemią koronawirusa COVID-19 praca w Kole nie przebiegała zgodnie z ustalonym planem pracy na 2020 rok.
W ubiegłym roku Zarząd Koła odbył tylko 5 posiedzeń celem omówienia bieżących spraw, wyjazdów i spektakli oraz odwiedzin chorych i jubilatów naszego Koła. Członkowie Zarządu odwiedzili 21 jubilatów wręczając im okolicznościowe paczki, kwiaty i kartki z życzeniami oraz 3 chorych. Szczegółowych rozliczeń działalności dokonaliśmy na spotkaniach Zarządu i przesłaliśmy je do Zarządu Okręgowego
w Bielsku - Białej, gdzie podlegały weryfikacji pod względem księgowym
i merytorycznym.

W ubiegłym roku zorganizowaliśmy: uroczyste spotkanie opłatkowe, wyjazd do Teatru Rozrywki w Chorzowie, jedno wyjście do Teatru Polskiego w Bielsku-Białej
a także dwa wyjścia na koncerty „Muzyczna Ballada Europy” w wykonaniu orkiestry im. Telemana oraz „Operetka z Humorem” w Bielskim Centrum Kultury.
Z uwagi na panującą pandemię nie odbyły się pozostałe zaplanowane wyjazdy, wycieczki i spotkania.

Ponieważ Koło nie dysponuje wielkimi środkami finansowymi wyjazd do Teatru Rozrywki w Chorzowie został sfinansowany przez Urząd Gminy w Jasienicy – Gminny Ośrodek Kultury oraz POLMOTORS sp. z o.o.
Wójt Gminy Jasienica ufundował dla wszystkich członków Koła maseczki ochronne.

Wsparcie i życzliwość płynąca z wielu kierunków pozwala nam, ludziom „jesieni życia” nadal pracować społecznie, uczestniczyć w codziennym życiu i odczuwać prawdziwy sens tego działania. Dzięki temu w minionym 2020 roku w spotkaniu opłatkowym wzięło udział 147 osób, w koncertach 154 osoby, w przedstawieniu teatralnym 14. Przed świętami Bożego Narodzenia wszyscy członkowie Koła otrzymali od Zarządu kartki z życzeniami świątecznymi i noworocznymi.

Koło nr 11 w 2020 r. korzystało nieodpłatnie z pomieszczeń Gminnego Ośrodka Kultury oraz sali widowiskowej zmodernizowanego OSP w Mazańcowicach.

W 2020 r. Zarząd Koła pracował w nie zmienionym składzie.

Chcę także podziękować wszystkim członkom Zarządu Koła, których działalność jest wyjątkowa i nieoceniona. Należy także pamiętać o tych członkach naszego Koła , którzy są poza Zarządem a chętnie włączają się do współpracy.

Przewodnicząca Koła – Bogumiła Grzelczak

Komentowanie dozwolone tylko dla zarejestrowanych użytkowników. Zaloguj się lub Zarejestruj